Chirurgia Cataractei

Despre Cataractă

Cataracta este una din cele mai frecvente boli oculare, constând în opacifierea progresivă a cristalinului (lentila ochiului). Simptomul principal este scăderea vederii, vederea încețoșată sau scurtarea vederii – ochiul devine miop (nu mai vede la distantă, dar începe să vadă mai bine la aproape).

Cataracta este o boală care se diagnostichează ușor cu ocazia unui consult oftalmologic de rutină, prin examinarea de către oftalmolog, cu biomicroscopul, a polului anterior ocular. Dilatarea pupilei facilitează stabilirea diagnosticului, precum și ajută la stabilirea tipului și localizării opacităților cristaliniene.

Odată diagnosticată cataracta, se pot utiliza și alte teste pentru a estima gradul de avansare a bolii: acuitatea vizuala, sensibilitatea la contrast etc. De asemenea, trebuie efectuate și alte examinări oftalmologice pentru a depista eventuale boli coexistente (glaucomul, degenerescența maculară etc.)

Tratamentul este unul singur: intervenția chirurgicală.

Tehnici Folosite Pentru Operația De Cataractă

Femtosecond-Laser asigură o precizie „de calculator” celei mai importante părți a operației, de la realizarea inciziilor, la fragmentarea cristalinului „bolnav” de cataractă, până la centrarea perfectă a locului pe unde se va implanta cristalinul artificial.  Aceste lucruri sunt foarte importante mai ales acolo unde se urmăresc, pe lângă eliminarea cataractei, și rezultate refractive perfecte și stabile – în cazul implantării de cristaline „premium” (asferice, torice, multifocale). În plus, operația cu Laserul elimină în foarte mare parte utilizarea ultrasunetelor, prin aceasta fiind mai protejate intraoperator țesuturile oculare și scăzând astfel riscul unor complicații postoperatorii, cum ar fi afectarea corneei, mai ales în cazuri predispuse la așa ceva (anumite distrofii corneene, cornea guttatta).

Dacă în cazurile mai puțin avansate, fragmentarea realizată de Laser duce și la topirea bucăților de cristalin cataractat, urmând ca acestea să fie doar aspirate, în cazurile avansate, după realizarea de către Laser a primei părți a operației, mai este nevoie, totuși, de folosirea ultrasunetelor, pentru topire și aspirarea bucăților cristaliniene.


De aceea, reamintim pacienților care suferă de această boală că nu trebuie să amâne operația: cu cât se operează mai repede, cu atât se pot aplica mai ușor tehnologiile cele mai moderne, operația devine mai ușoară pentru pacient și pentru chirurg, riscurile intraoperatorii sunt mult mai mici, dar și vindecarea este mai rapidă, cu recuperare vizuală imediat după operație.

Una din cele mai moderne tehnologii care duc la îmbunătățirea rezultatelor în operația de cataractă este sistemul de ghidaj computerizat de tip GPS. Clinica DaVinci folosește acest sistem încă din anul 2013, sub denumirea comercială Verion.

Cu ajutorul lui, informațiile obținute de la măsurătorile efectuate în cabinet, înaintea operației de cataractă, se transmit direct în microscopul operator și în aparatul de facoemulsificare sau în Laserul Femtosecundă din sala de Operații, minimizând astfel riscul de eroare în transmiterea măsurătorilor ochiului pacientului.

De asemena, sistemul Verion oferă și un plus de precizie în centrarea operației și a cristalinului artificial, în special în poziționarea corectă a cristalinelor „Premium”, respectiv multifocale si trifocale, dar și a cristalinelor torice, recomandate pacienților cu cataractă și astigmatism asociat.

Tendința în chirurgia modernă este de a micșora cât mai mult numărul și mărimea inciziilor (tăieturilor) care se fac în țesutul uman, avantajele fiind de necontestat: diminuarea riscului de hemoragie, diminuarea riscului de infecție a plăgii operatorii (printr-o „poartă” mai mică, microbii intră mai greu), cicatrizare mai rapidă și mai corectă, recuperarea funcțională mai rapidă a zonei operate.

Așa cum în chirurgia abdominală aproape că nu se mai vorbește despre incizia abdominală mare, operațiile facându-se aproape exclusiv prin laparoscopie (adică prin incizii foarte mici, de 1-2 cm), așa și în chirurgia oftalmologică, tendința este de a micșora tot mai mult numărul și dimensiunea inciziilor, astfel că putem vorbi astăzi și practicăm chiar operația de cataractă prin microincizie (1,6-1,8mm).

Îmbunătățirea caracteristicelor aparatelor de facoemulsificare și a cristalinelor artificiale, dar și supra-specializarea și performanța chirurgilor, au dus la tehnica de „ultra-microincizie”, operația desfășurându-se prin tehnica „biaxială” sau „bimanuală”, pe doar două incizii minuscule, fiecare a câte 1,2 mm! Aceasta necesită implantarea unui anume tip de cristalin artificial, capabil să fie introdus pe o incizie atât de mică, de doar 1,2mm.

Această tehnică este recomandată tuturor pacienților, datorită avantajelor de siguranță mai spus menționate: lipsa hemoragiei, scăderea riscului de infecție intra- și postoperatorii, cicatrizare aproape instantanee și vindecare mai rapidă.
O mențiune specială: pentru că microincizia nu induce (nu determină) producerea de astigmatism postoperator, este recomandabilă în special pacienților la care nu vrem să influențăm acest astigmatism, respectiv, celor cu astigmatisme foarte mici sau chiar zero preoperator

Operația ”clasică” de cataractă este Facoemulsificarea cu implant de cristalin artificial foldabil. Principiul acesteia este folosirea ultrasunetelor pentru triturarea și emulsificarea (lichefierea) bucăților de cristalin „bolnav”, netransparent.

În varianta ei standard, operatia de Facoemulsificare presupune o incizie (tăietura) la marginea corneei de 2,2 – 3,2 mm si alte două mici incizii de câte 1,2 mm. Prin incizia mai mare se introduce sonda cu ultrasunete, cu ajutorul căreia se topește cristalinul cataractat, dar se si aspira materialul „topit”, lăsând un loc gol, numit „sacul cristalinului”, în care se va implanta cristalinul artificial foldabil. Acesta din urma se introduce pe incizia de 2,2 – 3,2 mm, iar in sac, el se va defolda, luând forma și dimensiunile finale, în locul fostului cristalin natural.


Inciziile nu necesită sutură („coasere” cu fir); dacă sunt bine executate, se închid spontan în câteva minute, prin hidratarea lor la sfârșitul operației.

Explicații

Informații utile

Odată venit la consultație în vederea unei operații de cataractă, pacientului i se completează o fișă cu consultul oftalmologic complet și măsurătorile necesare (biometrie, endotelioscopie, ecografie etc.), se stabilește tipul de cristalin artificial cel mai potrivit pacientului, după care se programează operația, la secretariat: pacientul primește o programare scrisă cu data și ora operației, precum și un exemplar din aceste instrucțiuni scrise. Există și situația în care pacientul nu poate veni de două ori, și la consultație și la operație – vine de la mare distanță de București, sau e greu deplasabil din motive medicale, sau prezintă diverse situații de forță majoră. În aceste cazuri, pacientul trebuie să rețină loc prin telefon, atât la consultație, cât și la operație, ambele efectuându-se în aceeași zi.

Părerile Pacienților Noștri

Descoperă părerile și experiențele pacienților noștri, care atestă calitatea serviciilor noastre și rezultatele remarcabile în îngrijirea ochilor!

Am avut o experiență excelentă la clinica de oftalmologie DaVinci. Personalul a fost extrem de profesionist și prietenos încă de la primul contact telefonic. Am fost programat rapid pentru o consultare și am fost plăcut surprins de promptitudinea serviciilor
Alexandru Popescu
Medicul oftalmolog mi-a explicat în detaliu problemele mele de vedere și mi-a recomandat un tratament adecvat. Sunt foarte mulțumita de rezultatele obținute și voi reveni cu siguranță pentru orice alte nevoi oftalmologice.
Elena Ionescu
Am apelat la serviciile clinicii de oftalmologie DaVinci pentru o intervenție chirurgicală la ochi și sunt foarte mulțumit de rezultate. Personalul a fost foarte atent și prietenos, iar medicul a fost extrem de experimentat și competent.
Andrei Mihaiu
Toată procedura a decurs fără probleme, iar recuperarea a fost rapidă și fără complicații. Recomand cu încredere clinica DaVinci pentru oricine are nevoie de servicii oftalmologice de înaltă calitate.
Ana Maria Radu
Am avut o experiență excelentă la clinica de oftalmologie DaVinci. Personalul a fost foarte amabil și mi-a oferit o primire caldă încă de la intrare.
Gabriel Dumitrescu

Aveți nevoie de ajutor?

Aveți o întrebare sau vreți ajutam cu o programare? Alegeți metoda prin care doriți ne contactați și hai vorbim!