Umărul înghețat sau capsulita adeziva

Despre Umărul înghețat sau capsulita adeziva

Umărul înghețat afecțiune cunoscuta si sub numele de capsulata adeziva  este o boala care se manifesta prin apariția durerii și redorii (limitarea amplitudinii mișcărilor normale) la nivelul articulației umărului. Evoluția este lenta (chiar ani), de cele mai multe ori spre vindecare spontana dar uneori spre înțepenirea completa a umărului. De obicei, după o agravare a simptomatologiei care se produce cel mai frecvent  in stadiul al doilea al bolii (vezi mai jos stadializarea)  are loc de obicei o ameliorare a simptomelor pana la recuperarea cvasi-totala dar care poate dura si 3-4 ani. Fizioterapia este de obicei tratamentul de electie al acestei boli.

 Umărul înghețat, de obicei, este mai frecvent întâlnit la femei iar grupa de vârstă cea mai afectata este grupa adulților cu vârsta cuprinsa intre 40-60 de ani (cca 80% dintre pacienți), mai greu de tratat la bărbați (au un prag mai scăzut al sensibilității dureroase).

Umărul este o articulația cu cea mai mare mobilitate din organism si este formata din 3 oase:

1.Clavicula – un os de forma literei S care este situata in partea de sus si din fata a umărului,

2.Scapula sau omoplatul in partea din spate a toracelui si de sus a umărului, un os lat, si 

3.Humerusul un os lung care formează singur scheletul brațului.

Pentru stabilitatea articulației in jurul ei mai există formațiuni cartilaginoase (labrumul) fibroase (ligamente) si tendinoase (capetele mușchilor) împreună conlucrând spre mișcarea si stabilitatea umărului.

Informații Utile

Dintre factorii de risc ai capsulitei adezive vom menționa diabetul zaharat, hipo- si hipertiroidia, accidentele vasculare cerebrale si coronariene, bolile autoimune (prezenta factorului HLA 27). Peste 60% din cazuri sunt prezente la femei iar intervalul de vârstă cel mai afectat este 40-60 de ani. De asemenea dintre pacienții cu Boala Dupuytren circa 50% pot dezvolta si capsulita adeziva. De asemenea s-a observat o frecventa crescuta a capsulitei adezive la bolnavii de Parkinson, la cei imobilizați prelungit in regiunea umărului dar și după intervenții chirurgicale la nivelul umărului și brațului.

Diagnosticul clinic se pune de cele mai multe ori prin excluderea altor diagnostice cum ar fi artrita septica, afecțiuni ale coloanei vertebrale cervicale, diferite tendinopatii din regiunea umărului ca de exemplu leziunea de coafa rotatorie, de cap lung de biceps.

În evoluția bolii se remarca o diminuare a amplitudinii mișcărilor umărului prima mișcare afectata fiind rotația externa. De asemenea apariția durerii precede de regulă scăderea amplitudinii mișcărilor. Durerea creste in intensitate odată cu apropierea de sfârșitul mișcării (când capsula este întinsă la maxim). Examenul clinic obiectiv poate găsi o limitare a mișcărilor active și pasive. Examenele paraclinice pot fi ecografia si examenul RMN dar si la examenul intraoperator sau anatomopatologic se găsește o capsula articulara îngroșată cu pierderea elasticității țesutului capsular care devine strâns si rigid, cu grosime frecvent de peste 7mm. Frecvent este găsit si ligamentul coraco-humeral îngroșat.

Evoluția bolii este stadiala si comporta 3 stadii după cum urmează:
1.Umarul in curs de înghețare când durerea se accentuează progresiv si, odată cu ea umărul pierde din amplitudinea mișcărilor. Poate dura intre 6 săptămâni si 9 luni chiar pana la 1 an.
2.Umarul înghețat propriu-zis. Durerile pot scădea în intensitate dar rămâne redoarea. Durează luni, de obicei intre 4 si 6 luni. În această etapă activitatea zilnică este/poate fi dificilă.
3.Faza de topire/dezghețare când există o redoare a umărului dar durerea scade în intensitate și treptat crește amplitudinea mișcărilor.

În mod obișnuit evoluția bolii este lent favorabilă.
Trebuie de asemenea de evitat agravarea bolilor predispozante cum ar fi diabetul sau afecțiunile glandei tiroide.
Infiltrațiile intraarticulare cu steroizi pot ajuta de asemenea.
Dilatarea mecanica a cavității articulare prin injectarea de produși sterili împreună cu un agent antiinflamator.
Kinetoterapia si fizioterapia pot ajuta la recapatarea amplitudinii mișcărilor uzual asociata cu medicație analgezica si antiinflamatorie. Dintre procedurile fizioterapeutice care au dat rezultate sunt laser, TECAR, terapia cu ventuze, terapia cu ultrasunete.
Comparativ injectarea repetată de pana la 3 ori de antiinflamatoare steroidiene la interval de cca 4 săptămâni are efecte mai bune decât aceeași posologie de administrare a acidului hialuronic, care la rândul este mai eficient decât fizio-kinetoterapia 2 ședințe timp de 6 săptămâni. Cel mai frecvent injecțiile (infiltrațiile) intraarticulare sunt asociate cu fizio-kinetoterapia.
Intervențiile chirurgicale de manipulare sub anestezie generală sau capsulotomii in mod obișnuit pe cale artroscopică si, de regula în partea anterioară a articulației.

Părerile Pacienților Noștri

Descoperă părerile și experiențele pacienților noștri, care atestă calitatea serviciilor noastre și rezultatele remarcabile în îngrijirea ochilor!

Am avut o experiență excelentă la clinica de oftalmologie DaVinci. Personalul a fost extrem de profesionist și prietenos încă de la primul contact telefonic. Am fost programat rapid pentru o consultare și am fost plăcut surprins de promptitudinea serviciilor
Alexandru Popescu
Medicul oftalmolog mi-a explicat în detaliu problemele mele de vedere și mi-a recomandat un tratament adecvat. Sunt foarte mulțumita de rezultatele obținute și voi reveni cu siguranță pentru orice alte nevoi oftalmologice.
Elena Ionescu
Am apelat la serviciile clinicii de oftalmologie DaVinci pentru o intervenție chirurgicală la ochi și sunt foarte mulțumit de rezultate. Personalul a fost foarte atent și prietenos, iar medicul a fost extrem de experimentat și competent.
Andrei Mihaiu
Toată procedura a decurs fără probleme, iar recuperarea a fost rapidă și fără complicații. Recomand cu încredere clinica DaVinci pentru oricine are nevoie de servicii oftalmologice de înaltă calitate.
Ana Maria Radu
Am avut o experiență excelentă la clinica de oftalmologie DaVinci. Personalul a fost foarte amabil și mi-a oferit o primire caldă încă de la intrare.
Gabriel Dumitrescu

Aveți nevoie de ajutor?

Aveți o întrebare sau vreți ajutam cu o programare? Alegeți metoda prin care doriți ne contactați și hai vorbim!