Operație Dezlipire De Retină – Vitrectomie

Despre Dezlipirea De Retină

Retina este unul dintre cele trei straturi ale peretelui posterior al globului ocular, acesta fiind locul unde se formează senzațiile vizuale, grație prezenței unor celule speciale de origine nervoasă – conuri și bastonașe. De la aceste celule pleacă fibre nervoase, care, unindu-se, formează nervul optic; acesta face legătura între ochi și creier. În zona posterioară (occipitală) a creierului informațiile vizuale (transmise de la retină prin nervul optic) sunt transformate în imagini.

Retina este locul unei patologii variate, medicale și chirurgicale, care poate afecta zona centrală a retinei (macula) sau periferia acesteia.

Dezlipirea de retină reprezintă apariția unui spațiu între retină și peretele de sub ea, generic numit coroidă (și epiteliul pigmentar retinian), spațiu în care pătrunde un lichid, numit lichid subretinian.

acestei afecțiuni se poate constitui pe simptomatologia descrisă de pacient, dar devine sigur doar după un consult oftalmologic specific:

  • examenul fundului de ochi după dilatarea pupilei, cu biomicroscopul și lupe speciale, dar și cu oftalmoscopul indirect, care evidențiază mai bine periferia retinei, numărul și localizarea rupturilor;
  • ecografia de pol posterior – este esențială, în special când mediile ochiului nu sunt transparente: fie că e vorba de o cataractă hipermatură sau de un leucom cornean co-existente, fie că dezlipirea a debutat cu o scădere bruscă a vederii, datorită unei hemoragii vitreoretiniene majore, care împiedică examinarea directă a fundului de ochi. Ecografia dinamică este o variantă de ecografie extrem de utilă în diagnosticul diferențial în aceste cazuri.

Principiul operației constă în:

  • curățarea corpului vitros, responsabil de tracțiuni asupra retinei, manevră numită vitrectomie;
  • „blocarea” rupturilor retiniene cu Laser sau cu „gheață” (crioaplicații), ambele creând cicatrici pigmentare care nu mai permit intrarea fluidului prin rupturi, împiedicând astfel o re-dezlipire a retinei;
  • „alipirea” retinei prin injectarea de gaz sau ulei siliconic în cavitatea oculară, care să „împingă” retina dezlipită spre peretele ocular, „alipind-o” de acesta și păstrând-o lipită mai mult timp, până la cicatrizarea aplicațiilor Laser.

Părerile Pacienților Noștri

Descoperă părerile și experiențele pacienților noștri, care atestă calitatea serviciilor noastre și rezultatele remarcabile în îngrijirea ochilor!

Am avut o experiență excelentă la clinica de oftalmologie DaVinci. Personalul a fost extrem de profesionist și prietenos încă de la primul contact telefonic. Am fost programat rapid pentru o consultare și am fost plăcut surprins de promptitudinea serviciilor
Alexandru Popescu
Medicul oftalmolog mi-a explicat în detaliu problemele mele de vedere și mi-a recomandat un tratament adecvat. Sunt foarte mulțumita de rezultatele obținute și voi reveni cu siguranță pentru orice alte nevoi oftalmologice.
Elena Ionescu
Am apelat la serviciile clinicii de oftalmologie DaVinci pentru o intervenție chirurgicală la ochi și sunt foarte mulțumit de rezultate. Personalul a fost foarte atent și prietenos, iar medicul a fost extrem de experimentat și competent.
Andrei Mihaiu
Toată procedura a decurs fără probleme, iar recuperarea a fost rapidă și fără complicații. Recomand cu încredere clinica DaVinci pentru oricine are nevoie de servicii oftalmologice de înaltă calitate.
Ana Maria Radu
Am avut o experiență excelentă la clinica de oftalmologie DaVinci. Personalul a fost foarte amabil și mi-a oferit o primire caldă încă de la intrare.
Gabriel Dumitrescu

Aveți nevoie de ajutor?

Aveți o întrebare sau vreți ajutam cu o programare? Alegeți metoda prin care doriți ne contactați și hai vorbim!